~WELCOME to my BLOG~

Ahli Gamelan UIAM

hai n assalammualaikum
lama tak hapdet..

yela...
U saya sangat canggih
line ada di mana2..
*ada la sangat...

ok
kali ni aku nak cerita apa yang aku wat...
setelah bergelar pelajar kembali..
nak taw tak??
aku aktif taw...
hahaha...
bole la...
tercapai jugak azam aku tahun ni nak aktif dalam kelab..
korang da start tunaikan azam lom??
hari tu semangat sangat..
eheheh..

act, aku skang da blaja main muzik...
muzik apa?
alat apa?
jeng, jeng, jeng.......



yess... hahahaha... ni adalah gamelan U aku mase dorang wat busking...
kat Amphitheatre Wangsa walk...
aku tak men laa...
tukang angkut barang jer...
tp taper...
aku berazam next sem, aku akan men pulak...

so, bia aku citer serba serbi pasal gamelan yang aku baru tahu...
sorry keyh kalo salah info...
dalam gamelan ni, ada bnyak alat..
and basically terbahagi kpd dua jenis gamelan..
tradisional and kromatik..

antara lagu2 tradisional ialah togok, perang selinan and timang burung..
ada lagi lagu nongga, topeng and bnyak lagi nama2 yang korang tak pernah tahu and dengar lagu dia...
lagu kromatik pulak ada sway, yuna-terukir di bintang and mustika...
and ada bnyak lagi lagu sb ada antara lagu kromatik adalah gubahan dorang...
basically korang bole beza la kan?

and alat gamelan pulak..



ok... yang atas ni ialah bonang...
ada dua jenis bonang iaitu utama ngn penerus...
tapi yang aku baca, bonang ni ada pompuan and lakinya..
tak tahu la pulak...
amatur lagi... hihi...
teknik nak main ni ialah bertingkah..
and bonang antara alat yang susah nak main..
even kelab aku akan pilih yang terbaik jer main bonang..




ini ialah gambang...
gambang ni bukan alat ketuk logam...
ni alat ketuk kayu...
means bunyi dia tak berdengung...
bunyi dia bunyi kayu berlaga cam angklung tapi ada diffrence la keyh...
and aku adalah pemain gambang...
agak susah mula2 tapi kalo da kuasai teknik...
jadi senang.. hihi..




ni ialah kenong...
rupa ada mirip2 bonang tp ni XL punya saiz...
yang ni bunyi dia untuk sedapkan lagu..
so takda kenong tak sedap la lagu...




yang ni saron pekin...
bunyi dia sangat bingit and yang paling mnyerlah dalam family saron...
padahal, dia adalah yang paling kecik...
cara main dia is untuk setiap not, ketuk dua kali...




yang ni pulak saron demung...
yang ni paling besar dalam family saron...
tapi bunyi dia and cara main dia tak bnyak beza ngan saron baron..
ketuk skali untuk satu not...




yang ni saron baron...
bnyak kan saron??
hihi...
yang ni saiz dia medium...
cara main sama dengan saron demung...
dalam family saron ni, satu teknik yang wajib tahu kalo nak main..
is teknik perdam...
maksodnya, lpas main kne pegang... 
jgn bagi dengung over sangat..



ni gong...
jenis gong yang aku tahu ada dua...
gong agong and gong suwukan...
gong dimainkan untuk penyedap lagu,
and dia adalah tanda lagu tu start and habes...
gong sangat penting dalam gamelan walaupon dia bukan alat spotlight..



yang ni gendang...
ni adalah leader alat2 gamelan...
tade gendang rase sunyi... hihi
yer la...
cuba jamming tak pakai dram...
sedap tak??
gitu lah hubung kait gendang ngan gamelan..
macam isi ngn kuku..
macam lagu ngn irama...
hahaha

ok..
act semua komponen dalam gamelan adalah penting...
walaupon dalam sesetengah lagu,
sesetengah alat tak menyerlah sangat atau tak main sangat...
tapi still, dia kene ada dalam gamelan...
kalo tak, jangan panggil gamelan...
hihii

itulah antara aktiviti masa lapang aku...
and pelepas stress aku...
kadang2 tu aku sampai terbuai2 kalo teringat lagu gamelan..
walopon baru blaja dua tiga kerat...
hihi

and ari tu, ada abang tu kata...
gamelan slalu dibayar untuk show kat kenduri kawen...
tp kenduri kawen ahli gamelan free la...
tu yang best tuh!
aku nyer wedding akan jadi sangat special dengan adanya gamelan ni...
*berangan!

papai~~



5 comments:

shuhada abdul shukur said...

kak.. boleh tanya tak ? akak ada not gamelan yg lagu terukir di bintang and sway tu ? kalau ada, boleh tak kalau saya nak ? :)

Anonymous said...

cam salah je pic saron n namanye 2..

Kuceng GediX said...

haah laa.. bawu pasan gmbar tu terbalik

Nazirah Arisah said...

Sudi tak share skor lagu terukir di bintang ni kat sy? Sy pun student uia jgk, kita sebayaa :B

Nurhanis Zahidah Hashim said...

Boleh tak share skor? :)

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

pesanan penaja